Csontváry logó Üdvözöljük a
Csontváry Iskola honlapján!
UNESCO Társult Iskolák tagja Tehetségpont Örökös ökoiskola
 

Kezdőlap

Elérhetőségeink

Naptár

Étkezés

Iskolánk

Dokumentumok

Galéria

Ovisoknak

TÁMOP 3.1.4-12/1

ÖKO hírek

Digitális Témahét 2016

Alapítvány

Sajtómegjelenés

ÖKO fenntarthatóság

ÖKO hírek

 

Véget ért a klíma kupa

Kedves szülők és gyerekek!

Köszönjük a sok munkát és odaadást, amelynek segítségével gyermekeik környezettudatosabbá válását segítették/segítik elő. Céljaink között szerepelt, hogy tanulóink szüleiktől is tanuljanak közös tevékenységen keresztül úgy, hogy közben örömüket lelik az elkészítés folyamatában is.

Hogy lássák, hogy gyermekeik az Önök segítségével milyen sikeresek és eredményesek voltak, íme pár megközelítő adat a beérkezett munkákból:

Állatotthon: kb. 150 db

Újrahasznosított tárgyak: kb. 470 db

Használt sütőolaj: kb. 410 L Szatyor, zsák: kb. 60 db

Szatyorból és zsákból 3 osztályból is érkezett 100 db vagy afölötti mennyiség.

Ezeket nem tudtuk elfogadni az osztályversenyben, de az egyéni kategóriában díjazzuk.

Eredményhirdetés november utolsó hetében.

 


Csontváry Klíma Kupa

Kedves gyerekek!

ÖKO iskola lévén nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak a benneteket körülvevő világgal ismerkedjetek meg, hanem azokkal a környezetkárosító tevékenységekkel is, melyek a Földet és így a jövőtöket is veszélyeztethetik.

Hiszünk abban, hogy a szüleitek és az iskola feladata is, hogy segítsen benneteket abban, hogy elsajátítsátok a környezettudatos magatartást és megtanuljátok azt is, hogy mi a ti személyes felelősségetek ebben.

Ennek tudatosítására a korábbi kerületi Klíma Kupa mintájára versenyt hirdetünk az osztályok között. Iskolánk remekül szerepelt pár éve ebben a kihívásban és biztosak vagyunk abban, hogy most is sok csodás munkával készültök szüleitek és pedagógusaitok segítségével.

6 feladat közül választhattok, melyből az első 2 az iskolában egyénenként, csapatban vagy osztályonként is végezhető. 4 feladat olyan kihívás, amit otthon szüleitekkel, nagyszüleitekkel oldhattok meg.

Az elkészült munkákból kiállítást rendezünk az iskola aulájában. A munkáitokról és az elkészítés folyamatáról készült képek felkerülnek az iskola honlapjára is.

A kihívás időpontja: október 3. - október 21.

Nyeremények:

1. helyezett: Játszóházi vagy múzeumi belépő

2. helyezett: Könyvnyeremény

3. helyezett: Társasjáték

Kihívások:

1.    Klímavédő szuperhősök

Klímavédő szuperhősökKépzeld el a szuperhőst, aki megvédi a Földet a klímaváltozás negatív hatásaitól! Sokféle szuperhősre lehet szükségünk, eltérő képességekkel és feladatokkal. Így bátran engedd el a fantáziád!

Ha alsós vagy rajzold le vagy írj fogalmazást. Ha felsős vagy rajzolj, írj fogalmazást (mellékelhetsz hozzá rajzot) vagy készíts egy rövid videót!

Pontszám: 10 pont/alkotás

2.    Az én ökolábnyomom

Az én ökolábnyomomNézzétek meg az alábbi videót!

https://www.youtube.com/watch?v=D8fvpjgvqM8

Szerintetek min változtathatnának a filmben szereplők? Beszéljétek meg barátaitokkal vagy osztálytársaitokkal!

Gondold végig, hogy TE milyen magatartásodon tudnál változtatni, hogy környezettudatosabb legyél. Ezután írd fel egy cetlire keresztnévvel és osztály megjelölésével és dobd be a porta mellett található ÖKO dobozba. Ha ezeket a cetliket egy különleges plakátra is elhelyezitek az osztályotokkal, akkor azért plusz pont jár!

Pontszám: 5 pont/cetli (+ 5 pont plakát)

3. Varrj bevásárlózsákot!

Varrj bevásárózsákot!Előfordult már a szüleiddel, hogy a bevásárlásnál szatyorra volt szükségük, de nem volt náluk és így venniük kellett? Íme, a megoldás!

Ebben a feladatban már nem használt, kidobásra ítélt pólók vagy más anyagok felhasználásával készíts bevásárlószatyrot vagy zöldséges, pékárus zsákot. Vagy egy olyan szatyrot, amiben hozhatod az iskolába az elemózsiádat és a pad oldalára is felakaszthatod. Ügyelj arra, hogy a zsák széleit jól varrd le, mert sokszor szeretnéd használni! A hangsúly az újrahasznosításon van, így nem kell vásárolnod semmit ehhez a feladathoz!

Pontszám: 10 pont/szatyor vagy zsák

+ 5 pont, ha fénykép is készül a készítés folyamatáról

4. Adj új életet a műanyagnak!

Adj új életet a műanyagnak!Mindennapi életünkben rengeteg műanyag termék van. Ezek jelentős része újrahasznosítható. Most te magad készíthetsz szüleid segítségével olyan használati- vagy dísztárgyakat, amiket az iskolában vagy otthon is tudnál hasznosítani. Elsősorban műanyag termékekről van szó, de kiegészítőként használható más újrahasznosítható anyag is (pl.papír, fém, fa).

Pontszám: 20-30 pont

 + 5 pont, ha fénykép is készül a készítés folyamatáról

5. Új otthon az állatoknak!

Új otthon az állatoknakA körülöttünk élő állatoknak sokszor segítségre van szükségük, hogy átvészeljék a nagy meleget, esőt vagy a hideg telet. Ebben a feladatban hajlékot készíthettek az állatoknak. Lehet méhecskehotel, bogárhotel, gyíkvár, sün búvóhely, kisállat lak, madárodú, madáretető. Olyan anyagokat használjatok fel, melyek kibírják a nagy hideget, esőt vagy forróságot. Iskolánk udvarán és környékén sok állatnak tudtok majd ezzel örömet okozni.

Pontszám: 30 pont/hajlék

kivéve sün búvóhely és madárodú: 50 pont /hajlék

+ 5 pont, ha fénykép is készül a készítés folyamatáról

6. Használt sütőolajgyűjtés

Használt sütőolaj gyűjtésSzüleitek, nagyszüleitek főzés, sütés során sok olajat használhatnak fel. Iskolánk csatlakozott a Cseppetsem programhoz, így a használt sütőolaj gyűjtésére konténerünk van. Ebben a feladatban a használt olajat jól záródó tárolóedényben hozhatod be az iskolába, és ha összegyűlt, osztályoddal közösen helyezhetitek majd el a tárolóba.

Pontszám: 20 pont/ 1 liter

                      

Az elkészült munkákat az osztályfőnöködnek add le!

A fényképeket a csontvaryagineni@gmail.com címre kérjük elküldeni. Név és osztály megjelölésével.

Hajrá Csontvárys diákok!!


Beszámoló a 2021/2022. tanév ÖKO tevékenységeiről

Ebben a tanévben is az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címhez méltóan igyekeztünk formálni tanulóink környezettudatos szemléletét, nagy hangsúlyt fektetve a fenntarthatóság elveinek érvényesítésére. Bár a járványügyi helyzet miatt több módsítást is kellett eszközölnünk és bizonyos programok elmaradtak, igyekeztünk kihasználni az adott lehetőségeket. Gondot fordítunk az iskolai tevékenységek környezetre gyakorolt hatásának mérséklésére is. Iskolánk tantermeit az ökotudatosság jegyében dekoráltuk, díszítettük tanulóink munkáival.

Évről-évre fontos feladatunk az épületben és az udvaron növények telepítése, gondozása, a tisztaság és a szelektív hulladékgyűjtés is.

Nevelőink a szemléltető eszközök, szám-és szókártyák laminált változatát használják, ezzel is csökkentve a felhasznált papír mennyiségét.

A negyedévente megrendezésre kerülő kézműves foglalkozások és bizonyos népi hagyományok (pl. Márton nap) felelevenítése lehetőséget biztosít az újrahasznosításra és ennek a tevékenységnek minél szélesebb körben való megismertetésére a tanulókkal.

Alapvető célkitűzéseink:

ü  Ismerjük fel, óvjuk környezetünk értékeit!

ü  Szemléletformálás, környezettudatosságra nevelés, a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítése a napi gyakorlatban

ü  Új tanulóink szüleinek bevonása az ökoiskola tevékenységeibe

ü  Az ökoiskolai tevékenységek folyamatos továbbfejlesztése, a vállalt feladatok pontos elvégzése

ü  Váljon természetessé az újrahasznosítás és az ökológiai gondolkodás!

 

I. félév

Zöld jeles napok megünneplése:

·       A Hulladékgyűjtés világnapja alkalmából udvartakarítást, virágládák rendbetételét tűztük ki célul. A szeptemberi programot kisebb csoportokban valósítottuk meg. Az iskola kertészének nyugdíjba vonulása után több osztály is rendszeresen ellenőrizte az udvart és szedte/szedi össze a szemetet, letört ágakat. Az első félévben többször is jeleskedtek ebben a 1.b, 2.b osztály tanulói.

·       Az állatok világnapja alkalmából a Mimóza Macskamentő Alapítvány látogatott el iskolánkba, s ennek kapcsán nemcsak macskákkal találkozhattak személyesen a gyerekek, de érdekes feladatokat is oldhattak meg, ami újabb információval gazdagította őket az állattartásról és az állatvédelemről. Hagyományainkhoz híven az 1.a és 1.b osztály meglátogatta a Veresegyházi Medveparkot és a Tomory Lajos Múzeumban lévő mackókiállítást is megtekintették. A 3.a osztályt a Putrinka Állatmenhely munkatársai látogatták meg, kutyákkal és terápiás kutyafoglalkozáson is részt vehettek a tanulók, ami 2. félévben is folytatódik majd. Ellátogattak a Természettudományi Múzeum – A korallzátonyok élővilága kiállításra, ahol megismerkedtek ezzel az élővilággal és azokkal az ember által okozott veszélyeztető tényezőkkel, amik a pusztulásukért elsősorban felelősek. A 2. a és 4.b osztály Erdőismereti foglalkozáson vett részt Hűvösvölgyben, ahol az erdő növény és állatvilágáról bővíthették ismereteiket, túrázás, foglalkozás keretén belül. A felső tagozat az őszi Erzsébet tábor keretein belül kutyás bemutatón vett részt, ahol a bemutató mellett, a kutyatartásról és gondozásról is kaptak ismereteket.

·       A kézmosás világnapjának megemlékezésére Egészségprevenciós foglalkozást tartottak Budapest Főváros Kormányhivatala X. Kerületi Népegészségügyi Osztályának tagjai a 3-4. osztályos tanulóknak, egészséges táplálkozás-folyadékfogyasztás, mozgáshiányos életmód következményei és táplálkozási betegségek, valamint az online tér előnyei és hátrányai témakörben. Az első és második évfolyamnak az iskola pedagógusai készítettek interaktív feladatokat, helyes kézmosás, mozgás, víz-folyadékfogyasztás és táplálkozás témakörben.

·       Az Európai Hulladékcsökkentési hét keretén belül versenyt nem hirdettünk ugyan, de egy hétig figyelemmel kísértük a kukákba kerülő „szemét” mennyiségét.

Egyéb tevékenységek, programok

·       2 tanulónk és pedagógusunk vett részt az iskolánk által megnyert kerületi Klíma Kupa verseny záró rendezvényén, ahol időkapszulában helyeztek el pár alkotást az utókor számára.

·        Az „Erdővarázs" rendezvény idén a Vadászati kiállításon volt megtekinthető, így ezen a programon most a 4.a vett részt. Megismerkedtek a fatelepítéssel is, s ennek keretében minden tanuló elültethetett egy tölgyfamagot újrahasznosított papírcserépben, amit haza is vihettek.

·       Az egészségvédelem keretén belül alsó és felső tagozatos osztályok is ellátogattak a Nagy Sportágválasztóra.

·       Csatlakoztunk a 8-14 éveseknek meghirdetett „A világ legnagyobb tanórája” programhoz.

·       Az Öko kreatív szakkör elindult az alsó tagozaton, az első félévben főleg pet palackból és cd lemezből készítettek használati tárgyakat, díszítést.

·       „Az év élőlényei” közül alsós osztályaink választottak egy-egy élőlényt és elkezdték a téma feldolgozását, hogy februárban az általuk készített plakátok kikerülhessenek az aulába.

·       Az alsó tagozatban hagyományainkra emlékeztünk Luca búza ültetéssel valamint ismét megszerveztük a Luca napi újrahasznosított tárgyakból készült vásárt iskolai szinten, ami nagy sikert aratott és szinte minden osztály részt vett rajta.

·       Az „Energiajárőr” szolgálat hatékonyabb megszervezése még nem formálódott ki teljesen, így erre második félévben nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni, tudatosítva iskolánk minden tanulójában a víz és energiatakarékosság fontosságát.

·       Madáretetőket készítettünk és helyeztünk ki az udvarra és beszerzésre került rovarodú és sünodú is.

·        A nép gyógyászat egyes elemeit gyógytea kóstoltatásával hoztuk be iskolánkba, különösen a téli időszakban.

·       Az Egészségnap most online formában valósult meg, a tanulók kisfilmeket, feladatokat kaptak és versenykihíváson vehettek részt.

·       Felső tagozaton Víz világnapja témakörben készítettek a tanulók ppt-t, környezetvédelmi és technika szempontból.

II. félév

Zöld jeles napok megünneplése:

·       A Víz világnapját a Föld napját és a Madarak és fák napját ünnepelve a Fűvészkert programjain (Szamóca Kiskertész Tanoda) több alsós osztály is részt vett (3.a, 3.b, 4.a.) 1. és 2. évfolyamos diákjaink a kerület kertvárosi részén tettek tavaszi sétát a kora tavaszi, majd májusi kerti virágok, gyümölcsfák ébredését, virágzását figyelve meg. Ezzel is tudatosítva bennük a növényvilág, valamint a beporzást elvégző méhek fontosságát. Felső tagozatosaink fotókiállításon keresztül mutatták be a biológiai sokféleséget. A Budapesti Növény- és Állatkertet több, mint 100 diákokunk látogatta meg, hogy bővítsék ismereteiket az állat és növényvilágról.

 

Egyéb tevékenységek, programok:

·       a 6. évfolyam diákjai Magyarország Nemzeti Parkjairól készítettek írásbeli beszámolót (embléma, rövid bemutatás, illusztráció a különlegességekről), melyekből a következő tanév elején kiállítást rendeznek az iskola aulájában.

·       A tavaszi kézműves foglalkozást (tavasz, húsvét témakörben) is az újrahasznosítás szellemében valósítottuk meg, figyelve arra, hogy valóban olyan dolgok készüljenek, melyek nem „landolnak otthon rögtön a kukába”.

·       Két alkalommal túrázásra is csábítottunk diákokat, szülőket. Áprilisban a Hárs-hegytől Hűvösvölgyig, májusban a János-hegy és környéke, Tündér-szikla, Zugliget útvonalon. Sok érdekes tapasztalatot kínált nemcsak új, hanem régi túrázóinknak is.

·       1.b osztályos tanulóink legényrózsát és büdöskét vetettek, s a kihajtott kis palántákból az udvarra is ültettek.

·       Az egészséges életmódra nevelés keretén belül sokféle sportot próbáltak ki idén tanítványaink. Erre lehetőséget biztosított a Nagy Sportágválasztó, a Futókörök napja, a XVIII. kerületi Önkormányzat (korcsolyázás, síelés). Sport43 programjaiból részt vettek evezésen (velencei tó 7.a), gördeszkázáson (7.b), túrázással és szalonnasütéssel egybekötött libegőzésen (4.b,8.b), falmászáson (2.b, 3.a, 3.b, 6.b, 7.a)

·       Az 1.a és 2.a osztály tanulói kis fűszertkert létrehozásán igyekeztek több-kevesebb sikerrel.

·       Az év élőlényeiről készült plakátok kihelyezésre kerültek az aulában.

·       Idén első alkalommal került megrendezésre környezetvédelmi vetélkedő 3. és 4. évfolyamon. Tanulóink tudásukat az alábbi témákban mutathatták meg: szelektív hulladékgyűjtés, szemét-hulladék fogalma, víz-, talaj-, levegőszennyezés, újrahasználat, újrahasznosítás, hétköznapi környezetbarát megoldások. Az 1. és 2. évfolyamon környezetvédelmi óra keretén belül totót töltöttek ki, interaktív feladatokat oldottak meg és újrahasznosítással díszeket készítettek a gyereknapi rendezvényre.

 

Folyamatosan megvalósuló tevékenységek:

·       A Szárazelem gyűjtése egész évben.

·       A szelektív hulladékgyűjtés a tantermekben folyamatos, a hulladékgyűjtőket tanulóink ürítik ki a kijelölt helyre. A folyosókon is biztosított a papír és műanyag hulladék szelektálása.

·       Udvarunk gondozására nincs szakember, aki az udvar tisztaságára, növények gondozására megfelelő figyelmet fordítana, így bevontuk tanulóinkat az udvar rendben tartására második félévben is. Gereblyéztek, sepregettek, gyomláltak, letört ágakat gyűjtöttek a délutáni udvari szünetben valamint ügyeleten alsós tanulóink.

 

Amit nem sikerült megvalósítanunk:

A folyamatosan csökkenő pedagógus állomány többlet terhet ró mindenkire, így emiatt számos tervezett programon nem tudtunk részt venni vagy azokat megvalósítani.

·       Energia-járőr szolgálat

·       Fenntarthatósági témahéten való részvétel

·       JAM szakkör

·       Teremtisztasági verseny megvalósítása iskolai szinten

·       ÖKO Híradó megszervezése

Reméljük, hogy a következő tanévet kedvezőbb feltételek mellett sikerül elindítanunk és befejeznünk.

 

Budapest, 2022. június


Környezetvédelmi vetélkedő

Iskolánkban környezetvédelmi vetélkedőt tartottunk 3. és 4. osztályos tanulóinknak. A négy osztályt 5 csapat képviselte. A feladatok között voltak tesztek, interaktív feladatok, szómagyarázat, igaz-hamis állítás, kifejtős feladatok. Tanulóink tudásukat az alábbi témákban mutathatták meg: szelektív hulladékgyűjtés, szemét-hulladék fogalma, víz-, talaj-, levegőszennyezés, újrahasználat, újrahasznosítás, hétköznapi környezetbarát megoldások. A csapatok nagyon ügyesek és felkészültek voltak, ezúton is gratulálunk a felkészüléshez és szerepléshez.

Csapatok és csapattagok:

 • 3.a ritka állatok: Horváth Lara Zoé, Tilli Doroti, Varga Aletta

 • 3.b  zöld erdő: Deutsch Péter, László Lilien, Magyaros Boglárka

 • 4.a nyírfa erdő: Káposztás Kristóf, Kovencz Tamás és Sipeki Gábor

 • 4.b kék bolygó: Aranyosi Benjámin, Papp Benedek, Papp Zétény    

 • 4.b zöld bolygó: Budai Milán, Kiss Roland és Szilágyi Árpád             

Környezetvédelmi vetélkedő


Vörösmarty verseny
−Környezetvédelmi, újrahasznosítási vetélkedő−

A Vörösmarty Általános Iskola az idei tanéveben újra indította környezetvédelmi vetélkedőjét 2. évfolyamos tanulóknak. Iskolánkat Kolozsvári Tamás, Tompos-Hakkel Áron és Várkonyi Natasa képviselte. A képen saját készítésű virágcserepeik láthatók, melyek újrahasznosítással készültek pet palackból.

Vörösmarty verseny


Klímabarát18

Véget ért a XVIII. kerület sikeres fenntarthatósági programja, a Klímabarát18 ( Klímabarát18 ).

A gyakorlati és a klímatudatos szemléletformálásban elért eredmények mellett több díjjal is büszkélkedhet kerületünk a programnak köszönhetően. A klímaprogram záróakkordjaként szeptember 6-án időkapszulát ástak el a Tomory Lajos Múzeum fenntarthatósági tanösvénye mellett. Heilauf Zsuzsanna, a múzeum vezetője és Petrovai László alpolgármester értékelték a Klímabarát18 elmúlt két és fél éve alatt elért sikereket, illetve a további klímavédelmi teendők fontosságára hívták fel az eseményen részt vevők a figyelmét.

Sem időnk, sem másik Földünk nincs, a klímaváltozás globális probléma. Pár éve célul tűztük ki, hogy hatékonyan lépünk fel a klímaváltozás ellen, és számos sikert értünk el. Ha az Önkormányzatunk előtt választási lehetőség van, akkor mindig a klímabarát megoldást választjuk – mondta Petrovai László.

Az időkapszulába az elért eredmények mellett a programban részt vevő kerületi óvodások és iskolások klímavédelemmel kapcsolatos alkotásai kerültek be. Ezt a kapszulát tíz év múlva nyitják majd ki. A kapszulát Petrovai László, Komáromi Zoltán városigazgató és Kassai Dániel önkormányzati képviselő és környezetvédelmi tanácsnok közösen ásták el.

Egy rövid fogadást is szerveztek az esemény után az egybegyűlteknek és a sajtó képviselőinek, ahol kis ízelítőt kaphattunk a jövőből is. Egyszerhasználatos tányérok helyett ehető, korpából készült tányérból falatozhattak az érdeklődők. 
Nyertes iskola lévén tanulóink is képviseltették magukat e jeles eseményen, ahol az időkapszulában elhelyezhették iskolánk pár tanulójának alkotását.  Vargra Hanna 4.b és László Lilien 3.b osztályos tanulók. Kísérő pedagógusok Kiss Olga és Szabó Ágnes

https://bp18.hu/en/hirek/keruleti-hirek/item/21312-klimakapszula-es-eheto-tanyerok


Az év élőlényei
−Plakátkiállítás−

Év élőlényei - plakátkiállítás


UNESCO Társult Iskolák tagja
−Beszámoló−

Az éves beszámoló az alábbi linken érhető el: Társult Iskola éves beszámoló Csontváry 2021.pdf


#SzelektívenJobb mozgalom

#szelektívenjobb 1a #szelektívenjobb 1b #szelektívenjobb 2a
#szelektívenjobb 2b #szelektívenjobb 4a
#szelektívenjobb felső tagozat

Csatlakoztunk a #SzelektívenJobb környezetvédelmi mozgalomhoz.
Íme a képek a laposra taposott és szelektíven gyűjtött ITALOS KARTON DOBOZOKRÓL.
 #SzelektívenJobb #budapest #csontvaryiskola @italoskarton @csontvaryiskola


A világ legnagyobb tanórája

2019. szeptember 30. és október 4. között iskolánk, Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola diákjai már másodszor kapcsolódtak be a Világ Legnagyobb Tanórája programba. Idén ez alsó tagozaton az Állatok Világnapjához volt kötve, ezért örökös Öko-iskolaként az állatokra, főleg az idei év emlősére, a hiúzra koncentráltunk. Felső tagozaton a  „A biodiverzitás megőrzése a globális célokért” téma bemutatása volt a cél.

A beszámolókat az alábbi linkeken tekinthetik meg:
- A világ legnagyobb tanórája - alsó tagozat
- A világ legnagyobb tanórája  - felső tagozat


CsöKoT
− A Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újsága −

 

CsöKoT 14. szám
CSÖKOT.pdf

CsöKoT 13. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/cs_kot_13._a7b08849df2f93?fbclid=IwAR07ny3OH3ou1n8TbvrRZZXo4FNogXbExr4DdPn_qXk3sdTFhpwy-HGzzAY

CsöKoT 12. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/12.sza_m_2019__prilis

CsöKoT 11. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/11.sza_m_2019_febru_r

CsöKoT 10. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/10.sza_m_2018_december?fbclid=IwAR1CSnjT9t5iV6-MqoUI5sj6U3vpGTjfNJOSHy48121FvL-vlmQWd8aJevs

CsöKoT 9. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/9.sza_m_2018_okt_ber?fbclid=IwAR2QH4aBYYus2hB0fbFlAWhrMY2AYrOkndT6RUNGlyqGC0Y0OyraMUCL8Dw

CsöKoT 8. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/8.sza_m_2018_j_nius

CsöKoT 7. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/7.sza_m_2018__prilis

CsöKoT 6. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/6.sza__m_2018_janu__r

CsöKoT 5. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/5.sza__m_2017_okto__ber-november_di

CsöKoT 4. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/4.sz__m_2017_j__nius___j

CsöKoT 3. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/3.sz__m_2017_m__rcius___j

CsöKoT 2. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/2.sz__m_2016_december___j_c305fb95d02850

CsöKoT 1. szám
https://issuu.com/csontvaryujsag/docs/1.sz__m_2016_okt__ber___j_e11d6272d6d17f


Klíma Kupa beszámoló

A XVIII. kerületi Önkormányzat a 2019/2020-as tanév őszén indította el először a kerületi óvodák és iskolák klímabarát versenyét Klíma Kupa elnevezéssel.

A verseny mottója:

„Gyorsan változó világunkban nem egyszerű felkészíteni a jövő generációit az elkövetkező évtizedek kihívásaira. Ezek közül az egyik legégetőbb kétségtelenül a klímaváltozás, mely már ma kihat az élet számos területére, hatásai pedig a felmelegedés ütemével együtt fokozódnak majd. A ma óvodás vagy iskolapadban ülő gyermekekből válhatnak a holnap fenntartható gondolkodói, feltalálói. Ahhoz, hogy elsajátíthassák az ehhez szükséges tudatos, alkalmazkodó és innovatív gondolkodásmódot, nekünk, felnőtteknek kell utat mutatnunk. Ám a klímaváltozás területe még számunkra is egy többismeretlenes egyenlet, ezért magunk is újabb tanulás, felfedezés előtt állunk. „

A KLÍMA KUPA feladatait úgy tervezték meg, hogy segítsenek abban, hogy az óvodák és iskolák ennek a felfedezésnek a helyszínévé válhassanak. A verseny alatt szórakozva tanulhattunk a klímaváltozás komoly és összetett kérdésekről – gyermekek, szülők, oktatók egyaránt.

Legfontosabb célkitűzés az volt, hogy a résztvevők játékos, kreatív módon ismerjék meg a klímaváltozás hatásait, természeti környezetünk megóvásának fontosságát, illetve az egyén és közösség eszközeit „ökolábnyomunk” csökkentésére.

A kupa kihívásait úgy tervezték meg, hogy a versenyben résztvevők egyúttal saját lakóhelyünkre, Pestszentlőrinc-Pestszentimrére is egy klímabarát szemüvegen keresztül nézhessenek. A kupa során megismerhették a tanulók kerületük természeti értékeit, és helyi szervezetekkel, cégekkel, intézményekkel együtt gondolkodhattak azon, mitől válhatna fenntarthatóbbá a városrész.”

A részvétel feltétele volt az előzetes programtervvel történő jelentkezés.

A verseny 2019.október 14-től- november 29-ig tartott.

A verseny végén az elkészült munkákat és/vagy a róluk készített fotókat és leírásokat a meghatározott módon és időben el kellett juttatni a kiírónak.

A kihívásokot három fő kategóriába csoportosították, annak megfelelően, hogy mekkora kört szólítanak meg és ennek megfelelően mekkora hatást érhetnek el.

FA: A gyermekek által, az intézményben önállóan, csapatban vagy osztályként végezhető feladatok.

KERT: A gyermekek szüleikkel, rokonaikkal, családjukkal, barátaikkal összefogva, otthon oldhatták meg a kihívásokat, így azok már az óvodán/iskolán kívül is kifejtették szemléletformáló hatásukat.

ERDŐ: Az iskola, a legtöbb esetben 150 többletpontért helyi vagy budapesti civil szervezetekkel, cégekkel, intézményekkel foghatott össze, velük közösen és az ő dologi, vagy akár anyagi támogatásukkal oldották meg a kihívásokat.

18 feladatból lehetett választani, ebből iskolánk 14 feladat megvalósítására vállalkozott a tervezetben és sikeresen teljesítettük az összes feladatot is.

Feladatok

Követelmény

Mennyire zöld az iskolád?

Osztályonként leadott, kitöltött térképek a feladatban résztvevő tanulók neveivel, az osztály és az iskola megjelölésével.

Indul a hulladékvadászat!

A helyszíneken fotót és leírást kell készíteni a problémáról, pontos helyszínmegjelöléssel. A helyszínekről készíthető Google saját-térkép is, ahova helyszín alapú információk, fotók is feltölthetők. Résztvevő tanulók nevei.

Klímavédő szuperhősök

Szuperhősök leírásai és/vagy rajzai, a készítő aláírásával

Az én ökolábnyomom

Fogadalom-cetlik, keresztnévvel aláírva.

Varrj bevásárlózsákot!

Fotódokumentáció (az elkészült összes zsákot), adatlap, mely az elkészült zsákok számát rögzíti, a zsákokat készítő gyerekek neveivel, aláírásával.

Tervezz klímavédelmi reklámplakátot!

A3 plakátok, hátukon minden, készítésben résztvevő aláírásával.

Adj új életet a műanyagnak!

Fotó az alkotásokról valamint rövid leírás a tanulóktól.

Gyerek, szülő aláírása

Készíts zajtérképet!

Sematikus térképen jelölni a helyszínt, a mért eredményt. Gyerek, szülő aláírása

Készíts fa-katasztert!

Sematikus térképen jelölni a fák kb. helyzetét, meghatározni a fajtájukat (kataszter)

Gyerek, szülő aláírása

Sétálj az oviba, suliba!

Kitöltött, a diák nevével ellátott lépés-naplók.

Szemétgyűjtés

Fotó a zsákokról, és lista a szemétgyűjtésben résztvevő gyerekek és felnőttek neveivel, aláírással.

Új otthont az állatoknak!

Fotó az elkészült állatotthonokról, és lista a résztvevő gyerekek és felnőttek neveivel, aláírás.

Játék határok nélkül!

Önálló ötletek megfogalmazása, kivitelezése, annak jellegétől függő produktum (vagy annak fotódokumentációja) és az abban résztvevők nevei, aláírással.

Madárles!

Résztvevők által aláírt dokumentációk (térkép vagy beszámoló).

A leadás előtt iskolánk aulájában kiállítást szerveztünk, hogy az iskola minden tanulója és szüleik is láthassák az összes elkészült munkát.

Le/beadtunk

172 műanyagból készített tárgyat, 25 lépés-naplót, 149 szuperhős rajzot, 48 klímavédelmi plakátot, 190 fogadalom cetlit, 15 állatotthont, 466 bevásárlózsákot, 4 fakatasztert, 1 madárles beszámolót, 6 zajtérképet, 3 zöld iskola beszámolót, 1 játék határok nélkül ppt-t, 2 hulladék jelentést, 2 dokumentációt, szemétgyűjtésről.

Az iskolák közötti versenyben I. helyezést értünk el!

Képek az alábbi linken érhetők el: https://photos.app.goo.gl/ChDhAqy2DePGEJgA7


KLÍMA KUPA

Lezajlott az első Klíma Kupa verseny eredményhirdetése, melyet december 14-én tartottak a Pestszentimrei Közösségi Házban. Minden versenyben résztvevő intézményt levegőminőség-mérő készülékkel jutalmaztak. A 14 résztvevő közül az óvodák és az iskolák között is sorsoltak ki 3-3 helyezettet. Az iskolák közötti versenyben fölényes győzelemmel nyert a Csontváry Iskola! A 2. és 3. helyezett 3000 pont alatti értéket gyűjtött össze. Iskolánk tanulói szülői és pedagógusi közreműködéssel több, mint 13.000 pontot! Ezúton is gratulálunk és köszönjük minden tanulónknak és szüleiknek a lelkes közreműködést és részvételt!

Klíma kupa 2019Klíma kupa 2019

Iskolánkat Hajnal Hanna 2.b, Erdei Kornél 1.a, Molnár-Tóth Olivér 2.a és Végh Botond 3.a osztályos tanulók képviselték szüleikkel együtt,
pedagógusok Kiss Olga és Szabó Ágnes.


Beszámoló a 2018/2019-es tanévben végzett ökotevékenységekről

Iskolánkban immár három éve örökös öko iskolaként végezzük feladatainkat, formáljuk gyermekeink öko tudatos szemléletét.

Szeptember  21-22-én rendezték meg a Szabadság téren az Erdővarázs Családi Nap című programot, melyen a 2.b osztály vett részt. A 2.a osztály 22-én, szombaton ment volna az előre bejelentett erdei iskola interaktív programokra, de a szélvihar miatt a rendezvény elmaradt.

A hulladékgyűjtés világnapján (szept.24.) rendbetettük a virágládákat, udvart takarítottunk.

Szeptember végén és október elején a Mezőgazdasági Múzeumban a Bűvös erdő interaktív kiállításon vett részt a 2.a és a 3. b osztály.

Részt vettünk az Állat-tár Palinta társulat előadásán október 1-jén.

Az Állatok világnapján plüss állatokat készítettek a gyerekek (maci, kutya). Meghívtunk erre a napra egy solymászt is, de a sólyom váratlanul elpusztult, így meghiúsult a program. A felsősök totót töltöttek ki az állatok védelme témában.

A Kézmosás világnapján mini zselészappant készítettek az alsós osztályok a könyvtárban. Ugyanott rendeztünk egy mini kiállítást régi kézmosási eszközök - lavór, vizeskanna, vászontörölközők -, régi mosdó- és mosószappanok- bemutatásával.  

Hagyományainkhoz híven október elején a Veresegyházi Mackóparkba kirándult 1.a, 1.b osztály.

Novemberben a Természettudományi Múzeumban interaktív foglalkozáson vett részt az 1.a osztály.

A PAKS II Interaktív kamion programon szerzett új ismereteket a 4-8. évfolyam november 29-30-án.

Az Öko- kreatív szakkör „A suliban hasznosítunk” mottó jegyében madáretetőket készített tejes dobozból, fadobozból, amelyeket az udvaron helyeztek el a fákon. Az aulában mindannyiunk örömére adventi díszként „öko karácsonyfa”készült fából és csempéből. Az udvari növényekre figyelmeztető táblákat helyeztek el, a facsemeték köré virágkarókat raktak ki.

A Suli spuri szakkör csapata szeptemberben és áprilisban a Börzsönybe kirándult a Nagymaros, Hegyes-tető, Julianus kilátó, Zebegény útvonalon ismerkedtek a csodálatos Dunakanyarral. Novemberben Zugliget, Tündér-hegy, János- hegy nyerge, Anna-réti játszótér volt az úti cél, márciusban a Széchenyi emlékhely, Virág-völgy, Tündér-hegy, június elején pedig a Hárs-hegy és környéke.

Az 5. b osztály több felfedező  túrán vett részt: Hét-lyuk barlang (szeptember), Budaörsi-hegyek (november), Farkas-torok barlang (március), Nagy-kopasz kilátó (április).

Az öko sarokban (2.a) folyamatos a virágmagvak vetése, virághajtások gondozása, a virágültetés. Luca búzát és zsázsát több alsós osztály is kapott a készletből. A bársonyvirág palántákból pedig jutott az udvarra és az iskola elé is.

Újdonság iskolánkban, hogy kutyás tanórákkal is színesítjük az oktatást. Matematika és magyar nyelv órákon segítettek a kutyusok a 2.a, 2.b, 7.a és a 8.osztályban hetente egy-egy alkalommal.

Évszakonként kézműves foglalkozást tartottunk természetes, újrahasznosított anyagok felhasználásával.

Csatlakoztunk a  meghirdetett „A világ legnagyobb tanórája”programhoz szeptember 24-28 között. A 4.a osztály a honlapon található óravázlat alapján haladva vett részt az órán.

A régi és az új madáretetőket az udvaron rendben tartjuk és folyamatosan feltöltjük cinkegolyóval és hozott eleséggel.

A víz világnapjára fotópályázatot hirdettünk „Mindent a vízről” címmel. A beérkezett műveket az aulában kiállítottuk, internetes szavazással választották ki a gyerekek a legjobb képet.

A 3. b osztály idén is érdekes kísérletekkel, kiselőadásokkal lepte meg az alsó tagozatosokat március 22-én. Az aulát kidíszítették, információkkal tűzdelt esőcseppekkel, plakátokkal. A felső tagozatosok is felhasználták versenyfeladataik megoldásához az itt szerezhető ismereteket. A 7. osztályosok a felsősöknek tartottak bemutatót a víz fontosságáról.

A Föld napja alkalmából az udvaron és az iskola előtt is ültettünk egynyári növényeket. Minden osztály sok virágpalántát hozott. Szorgoskodott az iskola apraja- nagyja. Az Albert mondja sorozatból megnéztek az osztályok néhány filmet az erdők, vizek szennyezéséről, az erdőirtások veszélyeiről. A felsősök totót töltöttek ki.

A Füvészkertbe a Cseresznyevirág fesztiválra a felső tagozatosok látogattak el. Néhány felsős osztály májusban a Grund érdekességeivel ismerkedett meg.

A Madarak és fák napján forgószínpad szerűen tevékenykedtek az alsó tagozatosok. Madarak, madárhangok felismerése, rejtvények, totó, a tavaszi erdei virágok megismerése volt a feladat. A felsősök interaktív feladatlapokat oldottak meg.

A Madárbarát iskola meghirdetett programjához a túljelentkezés miatt csak a jövő tanévben tudunk csatlakozni.

A Fenntarthatósági témahét mintaprojekt pályázatára Lakatos Éva tanítónőnk is küldött be programtervet „Zsákban hozzák a meleget!” címmel. Kiválóan sikerült munkáját mintaként is közzétették, a 4. évfolyam ezzel vett részt a projektben. Több alsós osztályunk is bekapcsolódott a témahét programjába egy-egy ajánlott óratervet felhasználva. A felsős tanulók  biológia- és technikaórát tartottak.

Ebben a tanévben CSÖKOT újságunk négy alkalommal jelent meg. Már az iskola honlapján is megtekinthető. Az idei lapszámok fő témája a fa. 

Ismét meghirdettük a „Készíts valamit hulladékból!”versenyt. A gyerekek és szüleik együtt készíthettek játékot, dísztárgyat újrahasznosított anyagokból. Az alkotásokat az aulában április végén kiállítottuk, a legsikeresebbeket díjaztuk.

Az év élőlényei címmel az alsós osztályok plakátot készítettek, melyek az aulát és a folyosókat díszítik egész évben. A hetedikesek bemutató anyagot készítettek az év élőlényeiről a felsős tanulócsoportok számára.

A 2. évfolyam tanulói májusban erdőpedagógiai foglalkozáson vettek részt a gyermekvasúton.

A Kerületi Természetismereti Vetélkedőn a 2. évfolyam 3 fős csapata az előkelő 3. helyezést érte el.

Az egészséges életmódra nevelés jegyében ősszel és tavasszal néhány osztály (2-4.évf.) részt vett a Nagy sportágválasztón.

Továbbra is gyűjtjük a szárazelemet, a veszélyes hulladékokat, a lejárt gyógyszereket a gyógyszertárba leadjuk.

Az Állatkert Alapítvány akciót hirdetett a használaton kívüli mobiltelefonok begyűjtésére iskolai osztályok számára kedvezményes belépőért cserébe. Az akció a jövő tanév végéig tart. A lehetőségre felhívtuk tanulócsoportjaink figyelmét.

 


Lakatos Éva mintaprojektje a fenntarthatósági témahéten

A 2019. évi Fenntarthatósági Témahét témakörei a közösségi közlekedés, a víz és a Globális Célok közül a „3. Egészség és jóllét” a „11. Fenntartható városok és közösségek” és a „13. Fellépés az éghajlatváltozás ellen” témái köré szerveződnek.

A megadott témákat tematikus ÓRATERVEK és MINTAPROJEKTEK segítségével ajánlják feldolgozni. 6-10 éveseknek szóló mintaprojektet állított össze Lakatos Éva tanítónk, amely felkerült az országosan is elérhető projektek közé. Gratulálunk neki!

A 2019. ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÓRATERVEI ÉS MINTAPROJEKTJEI:
https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek?fbclid=IwAR0oBRUWOYLMgrIuVhjwxQonZwOe-pbxDjJ-zLaUQ1LcnVNV5XdIYsjuHt8

Lakatos Éva projektje:
http://letoltes.pontvelem.hu/temahet-2019/FTH2019_zsakbanhozzakameleget_mintaprojekt.pdf?fbclid=IwAR1pWizjk9zdyZVHDosBw3A5eJkMy6YBIY8JBIyA0BYtzmgDl3HU4mcPCOs


Beszámoló a 2017/2018-as tanévben végzett ökotevékenységekről

A szemléletformálás, a környezettudatosságra nevelés, a természetszeretetre nevelés jegyében végeztük tevékenységünket ebben az évben is, mint örökös ökoiskola.

Szeptember 8-9-én a Szabadság téren az Erdővarázs című családi hétvége programjain vett részt a természetjáró csapat egy része és a 2. b osztály. Interaktív foglalkozások, játékok segítségével szereztek a gyerekek új ismereteket hazánk természeti értékeiről. A következő tanévben több osztállyal is szeretnénk kapcsolódni e remek hétvégi programhoz.

Szeptember végén a 2. évfolyam tanulói a Természettudományi Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozáson gyarapították tudásukat.

A  Kutatók éjszakáján iskolánkban a nyolcadikos gyerekek és tanáruk, Attila bácsi kísérleteket mutattak be az érdeklődő gyerekeknek és szüleiknek. Nagy örömünkre egyre több család érdeklődik e remek program iránt.

Október 4-én, Az állatok világnapján Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány munkatársai látogattak hozzánk. Kutyabemutatót, kutyasimogatót tartottak iskolánk minden osztályának. Megismerhették gyerekeink a helyes kutyatartás szabályait is. Az árva állatoknak összegyűjtött adományokkal viszonoztuk kedvességüket.

A kézmosás világnapját a témáról készített rajzok kiállításával, a helyes kézmosásról készült kisfilmek megtekintésével ünnepeltük meg.

Október 20-án, a hagyományoknak megfelelően az 1. évfolyamosok ellátogattak a Veresegyházi Medveotthonba.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központba (SZÚK) látogatott az alsós osztályok többsége és a 6., 7. évfolyam az első, a többi osztály második félévben.

A SZÚK munkatársai január 8-án, 10-én és 15-én iskolánkba is eljöttek interaktív foglalkozást tartani. Így minden tanulócsoport megismerhette munkájukat.

Október végén az alsó tagozatosok és szüleik részt vehettek a már hagyományos tökfaragáson, amelyre egyre nagyobb az érdeklődés.

Decemberben az osztálytermekben adventi koszorút készítettek a gyerekek és szüleik. Igyekeztünk csak természetes anyagokat használni: az összegyűjtött terméseket, dió- és mogyoróhéjat, szárított gyümölcsszeleteket. Nagy népszerűségnek örvend ez a közösségformáló, családi program minden évben.

Luca napján hagyományosan elvetettük az alsós gyerekekkel a Luca búzát, amit a téli szünetre haza is vittek.

Idén is szorgoskodott az alsó tagozatosok Öko szakköre, melynek célja az erdővédelem, a túrázás, mint életforma elfogadtatása gyermekeinkkel és családjukkal.

A Suli spuri csapat is túrázott havonta egy-egy szombaton a Budai- hegységben. A májusi túránk a Rám-szakadékban volt, melyen sok szülő is örömmel vett részt.

Próbáljuk felkelteni a kis elsősök és családtagjaik érdeklődését is, ezzel formálni szemléletüket, nevelve őket a természet tiszteletére.

A nyolcadik osztályosok fogadtak látogatókat a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskolából. Megismerhették az ott tanulható szakmákat, a környezetvédelmi tevékenységüket, fontos pályázataikat.

Több osztály ellátogatott a Tűzoltóparancsnokságra, hogy megismerkedjen tevékenységükkel, a természet védelmére irányuló munkájukkal.

A Magyar Természetvédők Szövetsége „Túl a hulladékhegyen” címmel 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdetett budapesti és Pest megyei iskolák 10-14 éves diákjai részére. Iskolánkból is benevezett egy 5 fős csapat Andi néni vezetésével.

Márciusban rendeztük meg nagy sikerrel az Egészségnapot. Ügyességi játékok, aerobik, sorversenyek, kosarazás, gyerek- felnőtt vegyes csapat foci és egészségbüfé (a diákvállalkozók jóvoltából) szerepelt a választható programok között.

A víz világnapjára az aulát a 2.b osztály a vízről, mint éltető elemről szóló plakátokkal, rajzokkal díszítette ki. A kis tornateremben kísérleteket is mutattak be a vízről, a vízszennyezés veszélyeiről. Óriási lelkesedéssel készültek a gyerekek e napra Ági néni irányításával.

A Föld napján környezetvédelemről szóló ismeretterjesztő kisfilmeket néztek meg az osztályok, majd élménypedagógiai foglalkozáson vettek részt.

Idén sem maradt el az udvaron a virágültetés.  A „Hozz egy cserép virágot!”  felhívásra minden osztály igen sok egynyári palántát hozott, még az iskola előtti területet is beültettük.

A Fenntarthatósági témahét április 23-27. között volt ebben a tanévben. Több osztály is részt vett a programokban.  Az udvaron egy látványos „Évszakok” élőképet is alkottunk az összes tanulócsoport közreműködésével.

A Madarak és fák napjára fotópályázatot hirdettünk. A beérkezett képeket az aulában állítottuk ki. A gyerekek szavazatai alapján jutalmazzuk a legsikeresebb képek alkotóit.

A nyolcadik osztályosok a Füvészkertben jártak a cseresznyevirágzás ünnepén, ismerkedtek a különleges védett növényfajokkal.

Idén is  meghirdettük a „Készíts valamit hulladékból!” versenyt. A gyerekek és szüleik együtt készíthettek játékot, dísztárgyat újrahasznosított anyagokból.  Az alkotásokat az aulában április végén kiállítottuk, a legtöbb szavazatot kapott kreációkat díjaztuk.

Az év élőlényei címmel az alsós osztályok ötletes plakátokat készítettek, melyek az aulát és a folyosókat díszítik egész évben.

A „Kerület apró virágoskertje” versenyre két aranyos tervvel neveztünk be az 1.a és a 2.b osztályok csapatával.  A Zsiga kertje és a Csontváry paletta címet adtuk kertjeinknek.

Májusban és júniusban került sor a hagyományos állatkerti kirándulásokra.

A könyvtárral szemben négy vitrinben Becsületkönyvtár működik.  A polcokat kartonból és farönkökből  „ökosan” alkotta meg Bea néni a 3. b osztályosok bevonásával.

CSÖKOT beszámoló

A 2017-2018-as tanév első félévében, sajnos, csak egy példány jelent meg, de nem az anyag hiánya miatt (ami egy regényt is kitenne), hanem időhiány miatt. A második félévben sikerült három számot megjelentetni az iskolaújságunkból.

Még mindig elsődleges cél az öko-tudatosság, illetve az iskola életének bemutatása. Megpróbáltuk tanuló-központúvá tenni az újságot. Megpályáztattuk az újság logóját, és közönség szavazással ma már ezzel is rendelkezünk.

Meghatároztunk egy témát és ezen belül próbáltunk minél több anyagot beszerezni. Az idei tanév fő témája a PAPÍR. Mindannyian használjuk, de sokszor nem gondolunk bele, hogy miből készül, mire használható még a megszokotton túl, ezért tartalmaz az újság történelmet, irodalmi hivatkozást, festészetet és rajzokat, kreatívkodást és újrahasznosítást, valamint különlegességeket is.

Újításnak számít, hogy újságunk már interneten is elérhető, az iskola honlapján és facebook oldalán is olvasható.

A következő tanév fő témája közös megegyezés alapján a FA lesz.


A Föld napja

Föld napja 1. Föld napja 2. Föld napja 6.
Föld napja 4. Föld napja 3. Föld napja 5.

A víz világnapja

Víz világnaoja 1.  Víz világnapja 3.  Víz világnapja 5. 
Víz világnapja 2.  Víz világnapja 4.  Víz világnapja 6. 

Egészségnap

Egészségnap 1.  Egészségnap 3.  Egészségnap 5. 
Egészségnap 2.  Egészségnap 4.  Egészségnap 6. 

Szemléletformáló és újrahasználati központban jártunk

Szemléletformáló 01  Szemléletformáló 03  Szemléletformáló 05 
Szemléletformáló 02  Szemléletformáló 04  Szemléletformáló 06 

Erdővarázs

Erdővarázs családi nap szeptember 8-9-én. Interaktív foglalkozások, játékos tanulás, móka, kacagás. Résztvevők: a 3. b és a természetjáró csapat egy része.

Erdővarázs 1 Erdővarázs 2 Erdővarázs 3
Erdővarázs 4 Erdővarázs 5 Erdővarázs 6

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél jártunk

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél jártunk. A gyerekek nagyon sok érdekes és hasznos információval lettek gazdagabbak. Szétnézhettünk az újrahasználati teremben. Csoportokban rejtvényt fejtettünk és játszottunk is.

Fotók az alábbi linken érhetők el: https://goo.gl/photos/ef7mdypKA8ePKu7F9


Zöld iskola 2016

Zöld iskola 2016

A kerületi "Zöld óvoda, Zöld iskola, Zöld bölcsőde" pályázaton iskolánk 300.000 Ft támogatásban részesült.


Beszámoló a 215/2016-os tanévről

2009-ben váltunk ökoiskolává, 2016. január 1-től pedig használhatjuk az Örökös ökoiskola megtisztelő címet.

Az előző tanévekhez hasonlóan idén is igen változatos tevékenységekkel, programokkal igyekeztünk tovább fejleszteni tanulóink környezettudatos szemléletét.

Programok:

1. Hagyományosan megünnepeltük a természetvédelmi világnapokat:

 • A hulladékgyűjtés világnapján volt udvartakarítás, szemétszedés az udvaron és az iskola körül.
 • Az állatok világnapján állatsimogató volt az udvaron háziállatokkal és lámával.
 • A kézmosás világnapján bekapcsolódtunk az UNICEF nemzetközi programjába.
 • A víz világnapjára plakátokat készítettünk a vízi élővilágról, a vizek védelméről.
 • A Föld napjára élőképeket alkottak a felsős tanulók és a 3-4. osztály.
 • A Madarak és fák napján verses műsorral lepett meg  mindannyiunkat az 5. és a 7. osztály néhány tanulója. 
 • A Föld napja és a Madarak és fák napja címmel is készültek plakátok osztályonként.

2. Idén először Az év élőlényeiről készített ismertetők, plakátok díszítik az aulát.

3. Pályázatokat írtunk az alábbi témákban:

 1. Egészségesen az iskolapadban (Lidl Áruház)
 2. Kinder Sportprogram (Kinder Kft)
 3. Föld napi cserje pályázat
 4. Intézményi növénypályázat iskolakert bővítésére
 5. Intézményi veteményeskert pályázat
 6. Zöld óvoda, Zöld iskola pályázat kerti árnyékoló és pihenő kialakítására
 7. Kerületi apró virágos kertek pályázat
 8. Nyári életmód tábor (Velencei tavi kerékpártábor)
 9. OXYFA pályázat- 5 oxyfa rendelése
 10. Erdei iskola pályázat a Madártani Egyesületnek
 11. A „Zöld óvoda”, „Zöld iskola” pályázaton nyert 90000 forintból a 203-as teremben öko-sarkot rendeztünk be.

4. További programjaink voltak:

 • Szelektív hulladékgyűjtés az osztályokban (papír, műanyag)
 • Kupak- és szárazelem gyűjtése 
 • Napközis kézműves foglalkozások évszakonként újrahasznosított anyagokból 
 • Adventi koszorú készítése, tökfaragás az alsó tagozatban a szülők bevonásával
 • Kiszebáb figura kreálása
 • Velencei-tavi kerékpártúra
 • Erdei iskola Seregélyesen: madárgyűrűzés megfigyelése, a nádas titkai
 • Öt új madáretető kihelyezése az udvarra -2. a 
 • Hozz egy virágpalántát! A Kertész leszek program keretében virágültetés az udvaron, öntözés, gondozás-minden osztály
 • Kirándulás a Természettudományi Múzeumba- a természetbúvár teremben foglalkozás 4.a
 • Veresegyházi Medveotthon meglátogatása  1.a, 1.b
 • Fűszernövények,  zöldségmagvak, egynyári virágmagvak ültetése, gondozása az osztályban- alsó tagozat
 • Gyógynövények megismerése, gyógytea készítése  3. b
 • Madáretetők gondozása a megrendelt cinkegolyók felhasználásával
 • Készíts valamit hulladékból! Verseny hirdetése családok számára
 • Kiállítás az elkészült művekből az aulában, szavazás
 • Őszi, téli, tavaszi túra a Budai-hegységben 1. a
 • A Halomi erdő meglátogatása, a "természetkárosítás eredményeinek" megfigyelése 4.a
 • Oxyfa ültetésének megtekintése az udvaron 06. 07-én
 • Lejárt gyógyszerek begyűjtése, leadása a gyógyszertárba  1. b
 • Luca búza ültetése, gondozása
 • Hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás- interaktív játékprogram a Kondor Béla Közösségi Házban  1.a, 3.b
 • Erzsébet tábor- A Balaton élővilágának megfigyelése, ártéri tanösvény- 5. osztály
 • Gyermekvasút-erdőpedagógiai foglalkozás 2. osztály  és 4. a
 • Farsangi jelmezek újrahasznosított anyagokból
 • Öko faliújság egyre több osztályban
 • Testünk, a csoda  - interaktív kiállítás megtekintése a 2. b, a 4. és 6. osztály
 • A Füvészkert növényeinek megismerése-kirándulás  6. a
 • JAM- kézműves ékszerek, apró ajándékok készítés felsősökkel
 • A Bókay Általános. Iskolában növényfelismerő "órán"vendégeskedés 3. osztály
 • Állatkert meglátogatása osztályonként- fotórendelésért jutalmul
 • Takarékos vízhasználat, energia ellenőrzése felelősökkel
 • Természetes anyagok felhasználása- kavicsfestés, nemezelés, méhviasz  -
 • Díszletkészítés a Csontváry napra papírmaséból
 • FKF Környezetvédelmi Oktatóprogram - A hulladék útja - minden osztálynak
 • Kerületi apró virágoskertek- 3 kert beültetése-  a 3. b Régvolt kert műve nyert
 • Madáretető készítő versenyre nevezett Hegedűs András 2. b-s tanuló és nyert is! 
 • A Magyar sport napjára plakátkészítés 2. b
 • Kerületi környezetvédelmi verseny - a 2. a V. hely
 • Almaprogram egész évben
 • A szűrt víz használatának népszerűsítése folyamatosan.

Zöld óvoda, zöld iskola

Zöld óvoda, zöld iskolaZöld óvoda, zöld iskolaKerületünk önkormányzata pályázatot hirdetett óvodák, általános iskolák részére "Zöld óvoda" "Zöld iskola" címmel. A gyerekek környezetvédelmi nevelésének támogatása volt a fő cél. Iskolánk is pályázott és nyert 90000Ft-ot. 

Terveinknek megfelelően kialakítottunk egy ökosarkot az egyik 1. osztály tantermében. Vásároltunk új bútorokat, üvegházakat, környezetvédelmi témájú könyveket, gyönyörű cserepes növényeket. Természetes anyagokból készült tárolódobozokat is beszereztünk, illetve készítettünk a kézműveskedéshez gyűjtött "kincsek" tárolására. A gyerekek nagy örömmel vették birtokba az új kuckót, örömmel gondozzák a növényeket. Ültettünk már fűszernövényeket és az iskolakertbe is illő egynyári virágmagvakat. Beloptunk a tanterembe egy kis természetet. Köszönjük a lehetőséget!

További fotók: https://picasaweb.google.com/101524539565196297922/6281882970788172209


Örökös Ökoiskola

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért Értékelő Bizottság javaslatára Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár úr döntése értelmében iskolánk 2016. január 1-től elnyeri az Örökös Ökoiskola címet.


2014/2015. tanév ÖKO-tevékenységei

Idén is- már az  ökoiskola cím hatodik évében - nagyon, változatos módon formáltuk tanulóink környezettudatos személetét. Számtalan lehetőséget és alkalmat teremtettünk arra, hogy a fenntartható fejlődés alapelveit és a környezetbarát magatartást megismerjék és a gyakorlatban legyenek képesek alkalmazni.

„Öko tevékenységeink" a következők voltak:

1. Megünnepeltük a természetvédelmi világnapokat:

 • A hulladékgyűjtés világnapja alkalmából tanulóink udvart takarítottak, szemetet szedtek.

 • Az állatok világnapja alkalmából kutyakiképzőket hívtunk meg, akik bemutatót tartottak az udvaron. Rövid szóbeli ismertetőt is hallottunk munkájukról.

 • A kézmosás világnapja alkalmából idén is bekapcsolódtunk az UNICEF nemzetközi programjába.

 • A víz világnapja alkalmából A 3.,4.,7.osztályok meglátogatták a Dél-pesti Szennyvíztisztítót, ahol a szakemberek körbevezették  tanulóinkat az óriási komplexumon. A részleges napfogyatkozást is megszemlélhettük a helyszínen a házilag készített trükkös eszközökkel.

 • A Föld napjára minden osztály plakátot készített, felhíva a figyelmet a globális problémákra.

 • A Madarak és fák napja alkalmából az állatkertbe látogattak tanulóink. Ingyenes belépőt szereztünk az osztályfotók megvásárlásával.

2. Pályázatokat írtunk:

 • az „Örökös ökoiskola" cím elnyerésére márciusban,

 • a „Kerületi kertépítő versenyre" márciusban,

 • a „Zöld iskola" pályázatra májusban jelentkeztünk.

3. További programjaink az ökotudatosság jegyében:

 • Erzsébet tábor Zánkán- a Balaton felvidék élővilágának tanulmányozása, a víz tisztaságának, a part gondozásának megfigyelése

 • Velencei-tavi bringatúra- madárgyűrűzés megfigyelése, a nádas élővilágának tanulmányozása

 • Virágszaporítás, virággondozás az osztályban (4.a)

 • Szelektív hulladékgyűjtés az osztályban- kis füzet tanulmányozása a gyűjtés mikéntjéről

 • Folyamatos kupakgyűjtés jótékonysági célra

 • Napközis kézműves foglalkozások az újrahasznosítás jegyében

 • Kirándulás a Természettudományi Múzeumba

 • Nagy sportágválasztón sok új sportág kipróbálása, reformételek kóstolása-alsós és felsős csoportok

 • Madáretetők gondozása az udvaron

 • Suli-kert program: Hozz egy virágpalántát!-ültetés, gondozás-1.a kezdeményezésére az alsó tagozat

 • Iskolarádió-a gyerekek hozták folyamatosan a híranyagot-H.Zsuzsa 1.a,

 • e-bug.eu programba bekapcsolódás

 • Lola meséi-Youtube-on-1.a

 • Esővíz gyűjtése virágöntözéshez-6.a és 1.b

 • Fotómontázs készítése hazai madarainkról 1.b

 • Veresegyházi Medveotthon meglátogatása 1.osztály

 • Soroksár-lovastanya - rendszeres lovaglás 1. a

 • Természetkárosítás értelmezése, tudatosítása, hatása életünkre-Halomi erdő(szemét, elhanyagoltság, hajléktalanszállás)-7.a

 • Fűszernövények ültetése, gondozása az osztályban-8.b

 • Zöldségmagvak elvetése, palántanevelés az osztályban, majd otthon (petrezselyem, paradicsom)

 • Fűben, fában orvosság-gyógynövények megismertetése- 8.b

 • Csatlakozás az erdőmentők programhoz-4.a

 • Odútelepítés, odútakarítás az erdőben-4.a

 • Facsemete ültetése a 18. kerületi erdőben Ferihegy mellett-alsós gyerekek, szülők

 • Készíts valamit hulladékból! Verseny meghirdetése családok számára

 • Kiállítás a beérkezett munkákból-szavazás, díjkiosztás

 • A Budai-hegységben a természet őszi ajándékainak megfigyelése-túra

 • A Budai-hegység meglátogatása rügyfakadáskor, az ónos eső okozta károk szemrevételezése-túra

 • A Merzse-mocsár felfedezése, védett növények, állatok megfigyelése

 • Környezeti nevelés program igénylése az Életfa Természetbarát Egyesülettől

Programjaink képekben: 

Június: "Kerületi apró virágos kertek" - kertépítő verseny

Május: Állatkerti látogatás 

Május: Erdőmentő akció - facsemete ültetés 

Május: Látogatás a Természettudományi Múzeumba

 

Május: Kalandpark

 

Május: Kirándulás a Merzse-mocsárhoz

 

Május: Kertészkedés, virágültetés az udvaron

   

Május: Gyereknap - lovaglás, állatsimogató

 

Május: Kirándulás a Börzsönybe

 

 

   

Április: Fűvészkert

 

Április: Tavaszi túra - az ónos eső okozta károk és az ébredő természet megfigyelése

     
     

Február: Természettudományi Múzeum

   

Február: Planetárium 

   
 

Február: Madárkalács kihelyezése

 

   

Október: Varázserdő - Mezőgazdasági Múzeum 

 
 

Október: Állatok világnapja 

   
   
 

Október: Veresegyházi Medvepark 

     
 

Október: Bringatúra, vitorlázás - Velencei-tó 

     
     
 

Szeptember: Zánka - Erzsébet-tábor 

   

Munkaterv:


2013/2014. tanév ÖKO-tevékenységei

A tanév során igyekeztünk folytatni az eddig végzett munkát, tanulóink ökológiai szemléletének formálását, de kicsit változtattunk is az eddigi gyakorlaton.

Öko programok:

Szeptembertől kezdve folyamatos a papírgyűjtés az iskola udvarán elhelyezett konténerben.

Az Állatok Világnapja kapcsán az alsósokkal és felsősökkel ellátogattunk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A 3.a osztály az összegyűjtött „Tetra pak” dobozok bemutatásával ingyenesen lépett be a rendezvényre.

Kézmosás Világnapja alkalmából idén is bekapcsolódtunk az UNICEF nemzetközi programjába, ahol változatos, kreatív ötletekkel próbáltuk alsós tanulóinkban kialakítani a helyes kézmosás szabályait, és fontosságát.

A Nemzeti Tehetség program keretében 15 felső tagozatos gyermekünk 3 pedagógussal az Őrségi Nemzeti Parkot látogatta meg és valósította meg szakmai, ökológiai és pályaválasztási programját nagy sikerrel, melyet a projekt zárás keretében bemutatott a kerületi sajtónak.

Kihasználva a kerületi önkormányzat pályázati lehetőségeit, iskolánk kertjének szépítésére és fűszernövények vásárlására a Zöld Iskola pályázaton 70 ezer forintot, nyertünk.

Három pedagógus részt vett a Soter-Line Oktatási Kft által szervezett szakmai továbbképzésen: Környezet-, és Természetvédelemtől a fenntarthatóság felé – szakmai alap a pedagógusok környezeti nevelési felkészültségének támogatásához címmel

Karitatív tevékenységeink közé tartozik a folyamatos kupak-, PET-palack- és veszélyes hulladékgyűjtési akció.

A rendszeres sportolási lehetőség mellett az idén is nagy sikere volt a Mikulás kupának, ahol gyermekeink kedvükre mozoghattak, versenyezhettek. Testnevelőink továbbra is biztosítják az úszásoktatás és a korcsolyázás lehetőségét is a Bókay kertben. Suli-spuri mozgalmunk, kerékpárszakkörünk is rendszeresen működik.

Szeptembertől már a felső tagozaton is megvalósítottuk a szelektív hulladékgyűjtési lehetőséget. Bár most még csak a folyosókon van kihelyezett gyűjtőedény, de már így is jelentős sikereket értünk el. A második félévben minden osztályban elhelyezünk szelektív gyűjtőket: papír és műanyag gyűjtésére.

Kollégáink részt vettek a decemberben megrendezett kerületi környezetvédelmi konferencián. Az ott hallottakat igyekszünk hasznosítani iskolánk fejlesztése érdekében.

December 7-én a drogpevenciós egészségnapon az alsó tagozatos gyermekeknek a lelki egészség volt a téma, a felsős gyermekeknek a drog, dohányzás, alkohol hatásait mutatta be Klobusiczky György, egészségbüfét tartottunk a diákvállalkozók vezetésével

A JAM-szakkörös tanulóinkkal – a hagyományokat folytatva – az iskolában árusítottuk termékeinket Halloween-kor és Karácsonykor.

A madarak etetésére is gondot fordítunk. A 2. a osztályosok külön is helyeztek ki magvakat, madárkalácsot, a folyamatos élelem utánpótlást a papír és kupakgyűjtésből biztosítjuk

A második félévben jelent meg öko-újságunk Ökookos címmel: érdekes cikkekkel, újdonságokkal, rejtvényekkel kedveskedünk az alsósok és a felsősök számára

Folyamatosan gondot fordítunk az energia és a víztakarékosságra: megérkezett az első emeletre a hűtött vízszűrős ivókút, az ebédlőnél pedig a vízszűrők a csapokra – egészséges ivóvizet kaphassanak diákjaink minden étkezéskor.

Gondozzuk iskolánk udvarát, benti növényeinket.

A faliújságon tájékoztatjuk diákjainkat a környezetvédelemmel kapcsolatos hírekről, aktualitásokról.

Tananyagainkba is igyekszünk beépíteni az ökológiai szemléletet.

Sok iskolán kívüli programot szervezünk, hogy tágabb környezetüket is jobban megismerhessék tanulóink, s így tudatosabban védjék értékeinket.

A napközis munkaközösség évszakokhoz kötötten kézműves foglalkozásokat szervezett az újrahasznosítás jegyében (3 alkalommal)

Az újrahasznosítás jegyében szülők és gyermekek részvételével pályázatot hirdettünk kézműves termékek készítésére, melyet az iskola aulájában be is mutattunk. Gyönyörű munkák születtek.

A második félévben minden osztály elkészítette a saját ökovállalásait, melyet folyamatosan végeztek nagy szorgalommal diákjaink, kollégáink segítségével: szelektív gyűjtések – heti rendszerességgel kiürítve a tárolókat, öko faliújság készítése, E-BUG, MÉDIATUDOR programokban részvétel, víz és energiatakarékosság – energiajárőr a felső tagozaton, komposzt készítése, rendszeres takarítás, kertészkedés az iskola körül, fűszernövények ültetése, gondozása – felhasználása az egészségbüfében.

Május 8 – egészségnap a sport jegyében: golfozás, lovaglás, úszás – Aquaworld látogatása

Május 9 - Madarak – fák napja akadályverseny

Május 10 - „Te szedd” takarítási akcióhoz csatlakozás – iskola területének és környékének takarítása, virágok ültetése, egészségbüfé

Programjaink képekben:

Június: Erdei iskola - Szelidi-tó

Május: ÖKO-nap

Május: Te Szedd!

Május: Ópusztaszer

Május: Bringatúra - Velencei-tó

Április: Sporttábor - Ráckecve

Február: Országos Meteorológiai Szolgálat

December: Egészségnap

November: Suli spuri túra

Október: Őrség

Október: Állatkert

Szeptember: Erzsébet-tábor - Fonyódliget


2012/2013. tanév ÖKO-tevékenységei

Első félév:

 • Már szeptemberben, a Hulladékgyűjtés Világnapja alkalmából sikeres papírgyűjtési akciót szerveztünk.

 • Az Állatok Világnapja kapcsán a felsősökkel ellátogattunk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Kihasználtuk, hogy az összegyűjtött „Tetra pak” dobozok bemutatásával ingyenesen léphettünk be a rendezvényekre. Az alsósok saját kisállataikat hozták be az iskolába, ahol mindenki előadást tarthatott a többiek számára az állat gondozásáról.

 • A Kézmosás Világnapja alkalmából idén is bekapcsolódtunk az UNICEF nemzetközi programjába, ahol változatos, kreatív ötletekkel próbáltuk alsós tanulóinkban kialakítani a helyes kézmosás szabályait, és fontosságát.

 • Kihasználva a kerületi önkormányzat pályázati lehetőségeit, iskolánk kertjének szépítésére a Zöld Iskola pályázaton 80 ezer forintot, egészségnap szervezésére pedig, 60 ezer forintot nyertünk.

 • A karitatív tevékenységeink közé tartozott az őszi kupakgyűjtési és PET-palack gyűjtési akció. Az ezekből és a szülők, valamint az iskola adományaiból támogattuk az árván maradt Ignácz Gézát, aki egy buszbaleset kapcsán vesztette el szüleit. Az adományainkat egy jótékonysági koncerten adtuk át. A koncerten, iskolánk tornatermében fellépett Oláh Ibolya és Lakatos Krisztián akiket meghatott a gyerekek kezdeményezése, ezért szívesen segítettek ők is. Nagy sikert arattak gyermekeink körében.

 • Indultunk a kerületi Környezetvédelmi versenyen, ahol 6. a osztályos csapatunk harmadik helyezést ért el.

 • A rendszeres sportolási lehetőség mellett az idén is nagy sikere volt a Mikulás kupának, ahol gyermekeink kedvükre mozoghattak, versenyezhettek. Testnevelőink továbbra is biztosítják az úszásoktatás és a korcsolyázás lehetőségét is a Bókay kertben. Suli-spuri mozgalmunk, kerékpárszakkörünk is rendszeresen működik.

 • Szeptembertől már a felső tagozaton is megvalósítottuk a szelektív hulladékgyűjtési lehetőséget. Bár most még csak a folyosókon van kihelyezett gyűjtőedény, de már így is jelentős sikereket értünk el. A 6. a osztályból fizetni tudjuk most még csak egy, de év végére két tanuló kirándulását a befolyt pénzből.

 • Nagy sikere volt a Semmelweis Szakközépiskola előadásának, melyen elsősegély-nyújtási alapismeretekre oktatták diákjainkat.

 • Oroszné Pataki Flórával együtt részt vettünk a decemberben megrendezett kerületi környezetvédelmi konferencián. Az ott hallottakat igyekszünk hasznosítani iskolánk fejlesztése érdekében.

 • A JAM-szakkörös tanulóinkkal – a hagyományokat folytatva – részt vettünk a Lurdy Házban az Országos Karácsonyi Vásáron, és az iskolában is árusítottuk termékeinket Halloween-kor és Karácsonykor.

 • A madarak etetésére is gondot fordítunk. A 2. a osztályosok külön is helyeztek ki magvakat, madárkalácsot, de a folyamatos élelem utánpótlás biztosítása céljából újra papír- és kupakgyűjtési akciót hirdettünk.

Második félév:

A második félév során is igyekeztünk folytatni az előző félévben elkezdett munkánkat, tanulóink ökológiai szemléletének formálását.

 • Az első félév végén megjelent Ökoújságban érdekes cikkekkel és rejtvényekkel kedveskedtünk külön az alsósok és a felsősök számára, valamint több pályázatot is meghirdettünk:

  • Ökoújság név- és címlapterv pályázata,

  • Papír-, kupak-, PET-palack és aludobozgyűjtés,

  • Környezet-és természetvédelmi fotó- és rajzpályázat.

 • A pályázatok, rejtvénymegoldások díjazására a Föld Napja rendezvénysorozat keretén belül került sor.

 • A Föld Napja alkalmából, a díjazott fotókból, rajzokból és környezetvédelmi témájú plakátokból kiállítást készítettünk az aulában.

 • Az első féléves egészségnapi pályázat megvalósítására is ekkor került sor, melynek beszámolóját is elkészítettük. Színvonalas egészségnapi akadályversenyt tartottunk tanulóink részére, melyre szakembereket is meghívtunk. Közöttünk volt iskolánk régi diákja Dr. Kelemen Barbara állatorvos, iskolánk védőnője, rendőrei, a Máltai Szeretetszolgálat mentőtisztjei Gáspár Attila vezetésével.

 • Segítséget nyújtottunk a TÁMOP pályázat egészségvédelmi programjának megvalósításában is, melynek fő témája az egészséges táplálkozás és fogápolás volt.

 • Kirándulást szerveztünk a felsős tanulóink részére a Tisza-tavi Ökocentrumba. Az alsósok viszont a Nyíregyházi Állatparkban tettek látogatást.

 • A felsősök számára a Madarak és Fák Napja alkalmából rejtvény- és feladatmegoldó versenyt hirdettünk.

 • A Szebb, Virágosabb Kerületért pályázaton egynyári virágokat nyertünk, melyeket elültettünk, bár nem az eredetileg eltervezett módon, mivel a Városgazdától nem kaptuk meg a kért beton virágtartókat.

 • A Zöld Iskola pályázat megvalósítására is ebben a félévben került sor, mivel az elbírálás későn érkezett meg, amikor az időjárás már nem volt alkalmas a megvalósításra. Sajnos itt is kel kellett térni az eredeti tervektől, mert a Városgazda szerint a tervezett beton peremmel ellátott növényágyás balesetveszélyes, ezért nem javítják ki a hibákat, hanem megszűntetik az egészet. A megvásárolt föld nagy része még felhasználatlanul hever a futópálya mentén, mert a tujákhoz és a beton virágtartóba is szükség volna rá, de még nem tudjuk felhasználni.

 • Azokat a diákokat, akik sokat segítettek a kertgondozásban, ültetésben „fagylalt-túrával” jutalmaztuk.

 • A Városszépítési és Környezetvédelmi pályázaton tujákat, kerti szerszámokat kértünk, kerti- és iskola körülötti munkákat vállaltunk. Ennek elbírálásáról még nem nincs tudomásunk.

 • A diákvállalkozásunk a „Legszebb stand” díjat hozta el iskolánk részére.

 •  „Az egészség a legdrágább kincs” című pályázatunkkal a nyári életmód tábor szervezésére nyílott lehetőségünk.

Folyamatos feladataink voltak:

 • Egész évben gondot fordítunk az energia és a víztakarékosságra.

 • Gondozzuk iskolánk udvarát, benti növényeinket.

 • A faliújságon tájékoztatjuk diákjainkat a környezetvédelemmel kapcsolatos hírekről, aktualitásokról.

 • Tananyagainkba is igyekszünk beépíteni az ökológiai szemléletet.

 • Sok iskolán kívüli programot szervezünk, hogy tágabb környezetüket is jobban megismerhessék tanulóink, s így tudatosabban védjék értékeinket.

Az elkezdett munkát a továbbiakban is hasonló lendülettel szeretnénk folytatni.

Programjaink képekben:

Június: erdei iskola - Sástó

Május: Kalandpark

Május: Nyíregyháza

Május: Poroszló - Tisza-tavi Ököcentrum

Április: Egészségnap

Március: JAM-szakkör - újrahasznosított anyagokból ajándékok, díszek készítése

Március: Suli spuri túra

Február: Korcsolyázás

Október: Almaszüret

Október: Óceán kiállítás


ÖKO-tudatosság

Iskolánk auláját, tantermeit az ÖKO-tudatosság jegyében rendeztük be. Nagy gondot fordítunk az épületben és az udvaron növények telepítésére, gondozására és a tisztaságra.


Legyél te is takarékossági szakértő!

Az IKEA szeretettel várja IKEA FAMILY klubtagjait és gyermekeit 2014. február 1-jén és 2-án egy vidám, élményekkel teli programra. Energia- és víztakarékossági valamint hulladékkezelési szakértői oklevelet és különböző díjakat lehet szerezni minden 15 év alatti kisgyereknek.
A program részleteit az IKEA honlapján találják: http://www.ikea.com/hu/hu/


Ökoiskolás öko iskolás

Lassan megkezdődik a tanév, és még sok szülőnek okoz fejtörést, milyen tanszereket szerezzen be csemetéjének az új tanévre. Ha még környezettudatos is szeretne lenni, és gyermeke előtt jó példával elől járni, akkor pedig még jobban fel van adva a lecke.
Íme néhány jótanács:
Először kérdezze meg a gyermekét tanító pedagógust, milyen tanszerekre lesz az idei tanévben szükség.
Nézzen szét az áruházak polcain, mert ugyanannak az írószernek az árában lényeges különbségek lehetnek.
Lehetőleg kicsit drágább, de jobb minőségű tanszereket válasszon. Ez nem jelenti azt, hogy a legdrágább a legjobb!
Lehetőleg újrahasznosított, környezetbarát terméket vásároljon! Ez nem csak a környezetvédelem szempontjából fontos, de gyermeke egészségét is óvja.
Az alábbi linkekre kattintva különböző cégek környezetbarát írószerei közül válogathat pénztárcájának megfelelően. Talál még a bevásárlóközpontok áraihoz képest is olcsóbb tollakat, ceruzákat…is. Jó vásárlást, és eredményes tanévet kívánok!
http://www.zoldbolt.hu/termekek/irodai-ujrapapir
http://www.humusz.hu/hirek/ujra-papir/1063
http://www.zoldpolc.hu/909-papir-butor-kartonbol/Oldal-9-2-9/?DescOrderBy=ASC
http://www.okoreklamajandek.hu/
http://www.reklamajandekemblemazas.hu/tollak-iroszerek/az-osszes-termek-megtekintese.html
http://www.oekonorm.hu/oekonorm.php?lapid=1&lang=hu

http://www.zoldellato.hu/kornyezetbarat-ceges-ajandekok-zoldiroda
http://www.irodamagyarorszag.hu/kategoriak-magic/C
http://copyklinika.hu/
http://wwf.hu/panda-bolt-


Ötletek az ökotudatos iskolakezdéshez

Az iskolakezdés minden évben óhatatlanul társul a tanszer-beszerezéssel. Új füzet, toll, ceruza, táska, papír kell, valamiben hordani kell a tornacuccot és az uzsonnát. Cikkünkben bemutatjuk a környezetbarát alternatívákat.

Néhány alapvető szempont a választáshoz:
−Keresd a természetes anyagokat. Műanyag dosszié helyett használj papírmappát. Műanyagvonalzó helyett favonalzót. Műanyag fóliázott füzet helyett papírfüzetet. Műanyaghegyező helyett fémhegyezőt.
−A tartósabb, nem egyszezonos termékek lehet, hogy idén jobban megterhelik a családi költségvetést, de a következő években nem kell már ezekre a tárgyakra költened. (A tartós, minőségi termékek vásárlásával minimalizálod a megvásárolt csomagolóanyag mennyiségét is.)
−Vásárlás előtt nézz körül a tesónál, unokatesónál, nincsenek-e olyan tanszerei, amikre idén már nincs szüksége.
−Keresd meg a legkevesebb csomagolóanyagba burkolt termékeket. −Ceruzát, tollat vehetsz egyesével csomagolás nélkül is, a 12 darabos egybecsomagolt kollekciónál nagy valószínűséggel te fizeted meg a csomagolóanyag költségét is!
−Keresd az újrafelhasznált anyagból készített termékeket.
Iskolatáska, tolltartó
−Válassz olyan táskát, ami nem PVC-ből készült. A tolltartó lehet textilből, akár megvarrhatod otthon is, és akkor biztosan egyedi darab lesz. Ma már számos könyvet és hobbiboltot találunk, amelyekből ötleteket „lophatunk".

Írószerek
Válaszd az újratölthető tollakat, ceruzákat. Ezzel nemcsak jobb minőségű, de tartós terméket választasz. Ez hosszú távon biztosan olcsóbb, mint az egyenként vásárolt eldobható tollak. A ceruzák közül válaszd a natúrfa fogásúakat, a lakkozás, műanyag bevonat felesleges, és fajtától függően akár bőrallergiát is kiválthat, illetve káros anyagokat tartalmazhat. A filctollak kupakját azonnal zárd vissza a használat után, mert a párolgó oldószer, adalékanyag és tinta rontja a szobád levegőminőségét, egészségkárosító anyagokat tartalmazhat. A beszáradó filc helyett pedig feleslegesen újat kell venned. A filctollak, tollak, és borításuk veszélyes nehézfémeket (pl. kadmiumot) is tartalmazhatnak, ezért ne rágd a toll végét!

Papír, füzet
Ma már sok helyen lehet újrahasznosított papírt vásárolni, használj ilyet a szuperfényes, vakítóan fehér új papír helyett. Keresd az FSC tanúsítvánnyal ellátott termékeket. Ez a minősítés ugyanis szavatolja, hogy a termék megfelel a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A papírnak írj mindkét oldalára, firkálásra, jegyzetelésre tökéletesen megfelel az egyik oldalán már nyomtatott, de másik oldalán még üres papír. A KÖVET Zöld Iroda Ellátójában beszerezhetsz újrapapírból készült termékeket.

Tornazsák
A tornacucc cipeléséhez finoman szólva nem ideális a műanyag bevásárlószatyor. Számos helyen, többek között a Tudatos Vásárlók Egyesületénél is beszerezhető mosható vászonszatyor, amelyben a tornacucc megfelelően tud szellőzni, ráadásul ha kimosod, bármi mást is hordhatsz benne, ideális bevásárlószatyornak is az iskolaszünetekben. Hosszú vagy rövid füllel kapható, és mivel természetes anyagból készült, akár be is festheted, és egyénivé teheted.

Uzsonna
Az uzsonnád elkészítésekor gondolj arra is, hogy egy diák egy egész tanév alatt mennyi csomagolóanyagot „fogyaszt el", ha csomagolt élelmiszereket visz uzsonnára. Egy alma, egy narancs, egy banán nemcsak, hogy egészséges, de nem kell hozzá műanyagdoboz vagy fóliaborítás. Ne használj minden nap új műanyag zacskót, egy vászonszatyor (ld. fent) egész évben hűséges uzsonnahordód lehet, és még frissebben is tartja az ételt, mint egy könnyen befülledő műanyag zacskó.

Könyv, CD, DVD
A tankönyvpiac már-már átláthatatlan kínálata határt szab a tankönyvekkel és ezáltal a papírral való takarékoskodásnak, főleg, hogy a legtöbb iskola az új könyv használatát támogatja. Ha a tankönyveknél nem is, de legalább a kötelező olvasmányok, kiegészítő könyvek vásárlása előtt érdemes előbb szétnézni a közeli könyvtárban. Ezek az „alapművek" gyakorlatilag bármely könyvtárban vagy gyerekkönyvtárban beszerezhetők, ugyanakkor növelik a gyerek felelősségérzetét, hiszen ezekre jobban kell vigyáznia, mint a sajátjára.
Ha mindenképp saját példányt szeretnénk a csemeténknek, olcsóbban megússzuk, és még új fát se kell kivágni érte, ha új könyv helyett inkább antikváriumi példányt választunk. Hasonlóan járhatunk el, ha CD-re, DVD-re van szükségünk, hiszen számos könyvtárban van külön zenei részleg. Ugyanígy zenei antikváriumokat, használt CD-boltokat is lépten-nyomon találunk.


Szelektív hulladékgyűjtés

Iskolánk tanulói egyre nagyobb lelkesedéssel és sikerrel gyűjtik szelektíven a hulladékot: papírt, műanyag és fém flakonokat. Lelkes pedagógusokkal együtt visszaváltják őket, majd a befolyt összeget iskolai programokra, támogatásokra költik.


Napelemek

Még ÖKO-sabbak lettünk! A KMOP 3.3.3-11-2011-0125 azonosító számú projekt megvalósítás keretében napelemes rendszer került iskolánk tetejére, mely az áramellátásunkba segít be.

 

Vissza a lap tetejére