Csontváry logó Üdvözöljük a
Csontváry Iskola honlapján!
Tehetségpont Örökös ökoiskola
 

Kezdőlap

Elérhetőségeink

Naptár

Étkezés

Iskolánk

Dokumentumok 

Galéria

Ovisoknak

TÁMOP 3.1.4-12/1

ÖKO hírek

Digitális Témahét 2016

Alapítvány

Sajtómegjelenés

Iskolánk

Névadónk Történetünk Tagozatok Munkatársaink

 

Névadónk, Csontváry Kosztka Tivadar

"Zseni lehet, aki soron van."
-Csontváry-

Csontváry önarcképA híres festő 1853. július 5-én született Kisszebenben. Eredeti neve Kosztka Tivadar, a Csontváryt művésznévként vette fel. Gyógyszerész volt és csak 41 éves korától tanult festeni. Német- és Franciaországban is talált mestereket, de inkább magát próbálta meg képezni. Rengeteget utazott, járt Palesztinában, Egyiptomban, Szíriában, Libanonban és Görögországban, de festett tájakat a Hortobágyon is. 1907-ben a libanoni hegyekbe utazott, s megfestette két nagy művét : a Magányos cédrust és a Zarándoklás a cédrusfához címűt. Valószínűleg 1910-ben alkotta utolsó művét, a Sétalovaglás a tengerparton-t. Betegsége egyre jobban elhatalmasodott rajta, skizofréniában szenvedett. Utolsó éveiben utazgatott, rajzolt, önéletrajzán dolgozott, emellett vitázó röpiratokat írt. 1905 és 1908 között, majd 1910-ben kiállítása is nyílt, de kortársai nem értették meg művészetét. Egyre magányosabb és betegebb lett, alkotóereje is elhagyta. Értékeit csak egy 1930-as kiállításon fedezték fel. 1919-ben halt meg Budapesten.

Műveinek túlnyomó része ma Gerlóczy Gedeon magángyűjteményében található, néhány nagy méretű vászna pedig a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg, sőt Pécsett önálló Csontváry Múzeum is létesült.

Iskolánk 1995. október 13-án vette fel Csontváry Kosztka Tivadar nevét, a kiemelkedő művészről évente e napon emlékezünk meg.

Vissza a lap tetejére

 

Történetünk - a kezdetektől napjainkig

1934-ben 358 elsős és másodikos tanulóval indult az Állami Telepi Iskola élete. Ez a kis földszintes épület volt intézményünk jogelődje. 1976-ban kezdték meg az Állami Telep lebontását, melynek helyére épült a Havanna-lakótelep.
 

iskola1979. november 12-én adták át hivatalosan az új és korszerű épületet, ahol már november 6-tól folyt a tanítás. 661 tanuló és 43 pedagógus látott neki ekkor a munkának, s az év végén 13 nyolcadikos ballagott el. Egyre több család talált otthonra a lakótelepen, így az 1980-81-es tanévben már 1457 tanuló és 91 pedagógus dolgozhatott a 24 tantermes épületben. A létszám egyre gyarapodott, így az 1982-83-as tanévben igénybe kellett vennünk a sétányon lévő bölcsőde négy termét is. 1983-ban a gyereklétszám növekedése szükségessé tette az iskola udvarán egy forfa épület felállítását, így az 1632 tanuló újabb nyolc tantermet vehetett birtokba.
 

Az egészségtelenül magas létszám egészen a 90-es évek elejéig jellemezte iskolánkat. 1991-re tanulóink létszáma felére csökkent, így feleslegessé vált termeinket más célokra kezdtük használni. A forfa épületben 1994-től a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény kapott helyet, később néhány termünket a kisebbségi önkormányzatok foglalták el.
 

1995. október 13-án vettük fel Csontváry Kosztka Tivadar nevét, a kiemelkedő művészről évente e napon emlékezünk meg. Jelenlegi épületünkben kényelmesen, otthonos körülmények között oktatjuk közel 400 tanulónkat, akik korszerű és barátságos tantermekben dolgozhatnak együtt 30 fős tantestületünkkel.

Vissza a lap tetejére

 

Tagozatok

teremAz alsó tagozaton már első évfolyamtól angol nyelvet és informatikát oktatunk. A gyermekeknek lehetőségük van néptáncon és a Városgazda Utánpótlás Akadémia támogatásával szervezett kosár- és fociedzéseken és részt venni.
Az olvasást szótagoló eljárással tanítjuk, az oktatásban kooperatív tanulási technikákat és projektmódszert alkalmazunk.
A programok megvalósítására olyan környezetet alakítottunk ki, ahol a gyermekek a napi nyolc órát kényelmesen tölthetik el. Tantermeink barátságosak, esztétikusak, jól felszereltek. 2009 júniusától ÖKO iskolaként működünk.

nyelvi laborFelsőseink rendelkezésére áll egy korszerű nyelvi laboratórium és internettel ellátott számítógépterem. 5-8. osztályig bontott csoportokban oktatjuk a magyar, matematika, idegen nyelv (angol), informatika és technika tantárgyakat.
Tornatermünk, balett- és konditermünk a testi felüdülést, 11 ezer kötetes könyvtárunk pedig a szellemi épülést szolgálja. Itt a gyerekek délutánonként a világhálón is gyűjthetnek információkat szorgalmi feladataikhoz.

A délutáni szabadidőben lehetőség nyílik testmozgásra a sportkörökön. Diákjaink az általuk választott szakkörökön is részt vehetnek. Szakköreink: angol, sakk, HighTech, JAM, rajz, ÖKO, kisszínpad.
A JAM program keretében tanulóink megismerkedhetnek az üzleti élet alapfogalmaival, élethelyzeteivel.

Vissza a lap tetejére

 

Munkatársaink

Pedagógusaink

Gáspár Attiláné
igazgató

Erdélyi Ágnes
igazgatóhelyettes

Fadgyas Edina
igazgatóhelyettes

Báder Gizella
Bessenyei Emese
Bodai Beáta
Bohárné Schwirg Eszter
Bróderné Nagy Tünde
Dékány Renáta
Demes Tibor Szabolcs
Énekesné Cserna Krisztina
Dr. Farkasné Dávid Valéria
Farkasné Droppa Erika
Gál Anikó
Gál Éva
Gyergyói Ferencné
Hiripi Eszter
Horváth Krisztián István
Istókné Bakallár Beáta
Kertész Edina
Kiss Olga
Kocsis Beatrix
Magyarosné Mencző Anita
Oroszné Pataki Flóra
Péter János
Petrovics Zsuzsanna
Sebai-Hetei Edina
Simon Gézáné
Szabó Ágnes
Tandari Tímea
Turzó Szilvia Klára
Várdainé Molnár Diána

Pedagógiai asszisztensek
Borsos Henrietta
Deákné Mencző Tímea
Erdélyiné Talló Krisztina
Kurán Olívia Georgia
Molnár Blandina Édua
Vili Brigitta

Adminisztratív dolgozók
László-Nagy Ágnes
Polgár Tibor

Technikai munkatársak
Farkas Andrea
Kubicsárné Sáfrány Éva
Ombodi Marianna
Petromán Attila
Pribek Gáborné

Fejlesztő pedagógusok (külsős)
-

Utazó gyógypedagógusok
Mátravölgyi Nikolett
Papp Zoltánné
Tarján Dorottya
Vadon Ibolya

Utazó logopédus
Katona Éva

Iskolapszichológus
Török Edit

Iskolaorvos
Dr. Kovács Rita

Védőnő
Hudák Zsuzsanna

Iskolarendőr
Fábián Mónika

Vissza a lap tetejére